2014年9月8日月曜日

(4) 25th International Stationery & Office Products Fair Tokyo【④第25回 ISOT 国際 文具・紙製品展】

<Kitchenware Expo / Tableware Expo>

I was able to look around the Kitchenware Expo and Tableware Expo that was held together with ISOT. Here are some products that I found were interesting.


●Lunchbox
The Japanese "bento" or "lunchbox" style is getting pretty popular abroad. From traditional to natural, there was a wide range of lunch box designs. There was even a lunch box especially for bowl cuisines. 




●Stopwatches, kitchen scales
To brighten up your cooking.

●Ethnic tableware from abroad
Traditional tableware from Turkey, India, Poland, and many other countries. 
The photo is an artistic tableware from Boleslawiec, a Polish pottery town. 


●Chopsticks, homemade sushi kit, wooden tray
A number of booths displayed chopsticks. Lacquerware and homemade sushi kit are some of the many products that used the "wa (Japanese-style)" theme. This may be one the effects of "washoku" being designated as intangible cultural heritage. 



Japanese Knives of Sakai
To be honest, I found out for the first time that Sakai, Osaka is the city of Japanese knives. 
Using special technology, the knives are made extremely thin and flexible. It is easy to handle and cuts well. The fancy cutting demonstration was incredible. 





●Seihou
Seihou's "shakitto" is a sheet that help preserve the freshness of food items. This product uses far infrared radiation that vitalizes the water molecules of the food items. This help the food retain its moisture and stay fresh. The company displayed fresh vegetable that was purchased 2 days ago inside a regular plastic bag and "shakitto." While the edges of the vegetable inside a regular bag was already going limp, the vegetables inside "shakitto" was still fresh and moist. 
They have already obtained the patent of their technology to scientifically change an antibiotic chitinous substance into far infrared radiation substance. They also customize their products for business use. They are also selling their products overseas to countries such as India and Republic of Benin. There is demand in areas where refrigerator is still not widely spread to the public. I found this product was an epoch-making invention.




●Euro Kitchen
Euro Kitchen imports and sells "specially made European kitchen tools" that are full of unique ideas.
There was an extensive display of "V5 Slicer," a vegetable slicer of German Börner. By placing the vegetable inside the safety holder, you can slice up your vegetables quickly and safely. By using attachments or changing the slice angle, you can slice up your vegetables in different shapes. With sharp and durable blades, the vegetables were being sliced in a surprising speed. A major Japanese fast food chain store has been using this tool for some time.


 There were other one of a kind products such as can draining lids or cake cutting measures.  It was very interesting to see and hear about each products. 



If you need any support for visit/participation in trade show, please contact

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<キッチンウェアEXPO/テーブルウェアEXPO>

ISOTのついでに同時開催中のキッチンウェアEXPOとテーブルウェアEXPOも駆け足で回ってみた。いくつか目に留まったものをご紹介したい。

●ランチボックス
今や海外でも大人気の日本の「弁当」スタイル。伝統的なタイプからポップなもの、ナチュラル志向まで様々だった。どんぶり飯専用ランチボックスというのもあった。



●ストップウォッチ、キッチンスケール
お料理が楽しくなりそうなグッズ。

●海外のエスニックなテーブルウェア
トルコ、インド、ポーランドなど、各国の伝統的なテーブルウェアも目を引いた。
写真はポーランドの陶磁器の街・ボレスワヴィエツから来た、職人の技。

●箸、ホーム寿司セット、木製トレイ
箸を展示しているブースは非常に多かった。漆器、家庭用寿司作りセットなど、『和』を取り上げた出展が多く見られた。和食が無形文化遺産に指定されたことの影響もあるのかもしれない。


堺の和包丁
和包丁といえば大阪・堺。という常識を、恥ずかしながら初めて知った。
独自技術で極薄に作られた、非常にしなやかな家庭用の包丁は小回りも利き切れ味も抜群。飾りきりのデモンストレーションは見事だった。




()セイホウ
食材の鮮度を保つ“保鮮シート/保鮮袋”という『シャキット』。素材に用いられている遠赤外線の効果により、食品自体の水分子が活性化され、細胞の新陳代謝が活発になって水分を抱え込み、鮮度が保たれるという仕組み。実際に、二日前に同じタイミングで購入したという水菜を通常のポリ袋に入れたものと、この『シャキット』に入れたものが並べられていた。前者は既に葉先がぐったりしている中、後者はまだ瑞々しさが残っている。密閉しているわけではないのに、水分がしっかりと残っているのが一目で分かった。
抗菌性物質であるキチン質を遠赤外線放射性物質に科学的に転化させる技術は、既に特許取得済みとのこと。業務用カスタマイズも対応。海外へはインド、ベナン共和国にて展開中とのこと。より「冷蔵庫が一般に広く普及していないエリア」で、まず需要があるという。
非常に画期的な製品だと思った。



euro kitchen
「ヨーロッパのこだわりキッチンツール」の輸入販売を行っているというユーロキッチンは、一味違ったアイディア商品が満載で大変興味をそそった。
店頭で大々的に繰り広げられていたのは、ドイツ・ベルナー社製の野菜スライサー「V5スライサー」。安全ホルダーに刻みたい野菜を取り付けて作業するので、手を怪我する心配もなく思い切りよくスライスできる。また、アタッチメントやスライスの角度によって、様々な形のスライスに対応でき、切れ味・耐久性も抜群。目の前で、驚異的な速さでみるみる処理され積み上げられていく野菜の山に圧倒された。日本の大手ファストフードチェーンにも既に導入されて久しいとのこと。

 他に、コーンなどの缶詰の水切り蓋、ホールケーキの等分カットメモリなど、「なるほど!」と思える、しかし他に類を見ない製品が並んでおり、ひとつひとつ使い道を聞くのが面白かった。


視察・出展のご相談は(株)グローバルメディア(担当:間嶋/利根川)までご連絡ください。

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